Wednesday, March 25, 2009

Kedah

~Kedahku~

Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan Almu'tasimu Billahi Muhibbudin Tuanku Al-Haj Sultan Abdul Halim Mua'dzam Shah ibni Al-Marhum Sultan Badlishah (Sultan Negeri Kedah Darul Aman)


Negeri Kedah Darul Aman merupakan Jelapang Padi Malaysia yang membekalkan bekalan beras yang utama dalam negara ini. Pelbagai mitos dan sejarah yang berkaitan dengan Negeri Kedah Darul Aman seperti Kerajaan Kedah Tua.

Keunggulan Kerajaan Kedah Tua tidak terhenti disitu sahaja sebaliknya diteruskan dengan kecekapan pentadbiran Perdana Menteri Kedah, Wan Mat Saman. Pada suatu ketika dahulu, berlaku suatu musim kemarau yang panjang yang menyebabkan tanah-tanah di sawah padi (bendang :dialek Kedah) menjadi kering-kontang. Ini telah merencatkan aktiviti penduduk ketika itu. Maka, Wan Mat Saman telah mencadangkan agara dibina sebuah terusan untuk membuat pengaliran air terus ke sawah padi dari sungai besar. Terusan itu dikenali "Terusan Wan Mat Saman".


Untuk pengetahuan, Wan Mat Saman merupakan salah seorang daripada keturunan atau saudara sebelah ibu Tun Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia Ke-4.

[Saya bersama-sama Tun Dr. Mahahtir ketika Majlis Jamuan Adilfitri 2006]


Sejarah Kegemilangan Kedah terus mekar hingga kini ditambah pula dengan Sambutan Jubli Emas Pemerintahan Tuanku Sultan Abdul Halim. Ini melambangkan kedaulatan dan kesetiaan kepada Sultan.

Meskipun kerajaan-kerajaan negeri terdahulu daripada Barisan Nasional namun permuafakatan antara kerajaan sekarang dibawah pimpinan Dato' Seri Ustaz Azizan, Menteri Besar Kedah Darul Aman telah membawa cerminan perpaduan kepada rakyat negeri.

[Dato' Mahdzir mengucapkan tahniah kepada Dato' Seri Ustaz Azizan semasa Majlis Angkat Sumpah Menteri Besar Kedah tahun lepas]


UMNO dan Pas disini bersatu kerana Kedah Darul Aman.

Perpaduan yang utuh telah membawa pelbagai nikmat dan rahmat kepada negeri ini.

Mengikut maklumat yang diterima, berikut merupakan pelan pembangunan negeri:
a) Pembinaaan Loji Hidrokarbon di Yan, Kedah
b) Pemasangan Paip Gas daripada Yan ke Jerlun
c) Pembinaan kampus tetap Kolej Universiti INSANIAH di Baling
d) dan banyak lagi.

Semoga Allah S.W.T. melimpah kepada hamba-hambaNYA...Amin...

Daulat Tuanku!!!

Berikut sedikit sebanyak panorama Bandaraya Alor Setar, Pusat Pentadbiran Negeri :-

0 comments: