Friday, March 27, 2009

Revolusi UMNO

UMNO dalam Revolusi

Saya bersyukur kepada Allah S.W.T kerana dengan izinNya saya mampu menyempurnakan peperiksaan akhir saya dengan jayanya. Sepanjang minggu ini, pelbagai bingkisan menjadi coretan kalendar Mac 2009. Apa yang happening sangat??? Tak lain tak bukan sudah semestinya Perhimpunan Agung UMNO.

Sebagai seorang pewaris kepada UMNO saya sukacita mendengar khabar daripada pemilihan UMNO kali kerana sedikit sebanyak pemenang-pemenang bagi setiap jawatan merupakan anggota UMNO yang benar bekerja kuat dalam proses revolusi UMNO. Pemilihan kali ini dianggap penting dalam membawa arus perubahan dalam UMNO khususnya dan Amnya kepada Malaysia. Ini disebabkan sejarah perjuangan negara bertitik tolakkan oleh percaturan dalam UMNO itu sendiri. Rakyat sokong UMNO sebenarnya. Maka mereka mahukan perubahan.

[Dato' Seri Mohd. Najib Bin Tun Abdul Razak ~ Presiden UMNO Ke-7]

Dato' Seri Najib Tun Razak telah katakan yang beliau mahukan saf yang sempurna dalam menyokong perubahan yang bakal beliau. Beliau mengulangi bahawa beliau aku membuat reform pada UMNO seperti bapanya, Allahyarham Tun Abdul Razak lakukan ketika menerima jawatan Presiden UMNO ke-3 daripada Al-Marhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Justeru, Insyallah segala kata-kata beliau akan dikotakan Bak kata pepatah Melayu, "kerbau berpegang pada tali, manusia berpegang pada janji".

[Tan Sri Muhyiddin Yassin ~ Timbalan Presiden UMNO]

Harapan untuk melihat Dato' Najib berganding dengan Tan Sri Muhyiddin akhirnya menjadi realiti. Kemenangan Muhyiddin menjadi amaran kepada semua ahli bahawa suatu reform bakal dilakukakn oleh dua kepimpinan tertinggi UMNO. Ini disebabkan pengalaman Muhyiddin yang pernah mentadbir Johor sebagai Menteri Besar dan beliau juga pernah menjawat beberapa jawatan dalam Kabinet melayakkan beliau sebagai pemimpin UMNO yang menang secara bergaya. Kelantangan beliau bersuara menarik perhatian ramai. Dan inilah menjadi indikator ramai perwakilan dalam memilih Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Presiden UMNO.

[Dari kiri: Tan Sri Muhyiddin Yassin, Dato' Ahmad Zahid, Dato' Hishamuddin, dan Dato' Shafie Apdal meraikan kemenangan mereka bersama-sama. Tahniah!!!]

Kemenangan Dato' Ahmad Zahid, Dato' Hishamuddin, dan Dato' Shafie merupakan kemenangan yang membawa suara perwakilan sebenarnya. Ketiga-tiga mereka merupakan calon favourite dan tokoh yang mampu membantu kepimpinan UMNO yang baru. Ini petanda baik buat UMNO.

[SDR. Khairy Jamaludin ~ Ketua Pergerakan Pemuda UMNO]

Namun bagi jawatan Ketua Pemuda, calon favourite tewas. Dato' Mukhriz yang dihebah-hebahkan sebagai calon favourite telah ditewaskan oleh SDR. Khairy Jamaludin bagi merebut jawatan Ketua Pemuda. Saya bukanlah pro-Mukhriz mahupun bukanlah kontra-Khairy bagi saya jika yang diingini oleh sayap Pemuda maka terima sajalah. Yang penting bebanan Khairy berat bukan sekadar untuk bawa perubahan dalam Pemuda UMNO namun membersihkan imej beliau kerana beliau sebelum ini telah diberi amaran oleh Lembaga Disiplin UMNO.

[Saya (tengah) bersalaman dengan Dato' Mukhriz pada tahun 2005]

Meskipun, Mukhriz tewas namun beliau tetap bersama-sama UMNO dan beliau akan terus melontar idea-idea dan cadangan beliau.


Seruan saya mudah sahaja, "Maralah UMNO, usah biar tsunami politik wang menghimpit lagi. Kembalikan maruah UMNO...kerna bibit-bibit PERJUANGAN KITA BELUM SELESAI!!!"

2 comments:

Anonymous said...

sangat patriotik.
=)

Anonymous said...

umno parti yg racist. hanya tahu bantai duit rakyat dan mengenyangkan perut kroni2 dorang je..umno parti rasuah.sape nak kaya masuklah umno.

time pilihan raya janji mcm2 nak buat pembangunan padahal habeskan duit rakyat jer..

rakyat skang sudah bijak..umno takkan dapat tipu rakyat dgn janji2 pembangunan dorang lagi

sekain peace