Thursday, January 27, 2011

Jom pakat pekena Nasik Kandaq




Kalau di sebelah Utara ramai yang sebut sebagai 'Nasik Kandaq' tapi dibahagian lain kebanyakkan nya menyebut 'Nasi Kandar'. Apa jua sebutan atau jolokan nama yang diberi, menu serta rasa tidak dapat lari dengan kari, kuah campur, kambing, briyani dan sebagainya.

Masyarakat Malaysia amnya, makan nasi pada waktu tengahari dan malam namun yang istimewanya bagi Nasi Kandar, ianya boleh di makan pada waktu pagi, tengahari, dan malam.

Sedikit info/maklumat berkenaan Nasi Kandar, ianya merupakan makanan popular di Utara Semenanjung Malaysia terutamanya di Pulau Pinang. Nasi Kandar diberi namanya berdasarkan satu kisah dimana pada satu ketika seorang penjaja nasi menjinjing (mengandar) tiang yang menggantung dua bekas nasi.

Kebanyakan restoran nasi kandar kini bukan sahaja menyediakan nasi kandar sebagai menu utama bahkan terdapat juga menu sampingan seperti 'western food', roti canai' pasembor, mee mamak, dan tomyam.


Inilah keistimewaan Malaysia, dimana kita berkongsi citarasa yang sama meskipun berbeza budaya dan agama.


Kepada yang berada di Alor Setar, saya syorkan ke Restoran Nasi Kandar 'Pokok Ceri'. Memang sedap kari yang disediakan. Selain itu, Restoran Pelita yang juga terdapat di Lembah Klang yang turut menyediakan sup kambing yang cukup sedap.


P/s: Makanan kegemaran CheZan adalah Nasik Kandaq


2 comments:

misrerama said...

hahaha..makan2 jugak.....jgn makan sampai xlarat nk kandaq badan nnt...hik3

Mohamad Fauzan Bin Mat Isa said...

haha...laratnya...kalau x abih leh tapau bwk balik :)