Saturday, February 12, 2011

Bual Bicara bersama-sama Unit Nuklaer TNBHampir dua sesi temuramah telah dijalankan sepanjang proses menyiapkan projek berkumpulan. Ini secara tidak langsung telah mengukuhkan hasil/sumber pencarian bahan kajian bagi pihak kumpulan saya. Dua sesi temu ramah tersebut telah diadakan dalam pada masa yang berbeza serta dengan individu berbeza. Walaubagaimanapun, kedua-dua sesi tersebut membabitkan pihak Unit Nuklear Tenaga Nasional Berhad (TNB) Malaysia.


Secara ringkasnya, projek yang sedang dijalankan oleh kumpulan saya (Inventor) iaitu
The Building Of The First Nuclear Power Plant In Malaysia.
Input yang diperoleh amat bermaksa kerana ianya dapat menjelaskan secara terperinci bagaimana, bila, apa, siapa disebalik pembinaan sebuah Pusat Janakuasa Nuklear di Malaysia.


Sebenarnya, tenaga nuklear bersifat mesra alam kerana ia tidak menghasilkan sebarang CO2 (Karbon Dioksida). Meskipun kosnya agak tinggi namun kadar penghasilan kuasa elektrik itu sangat tinggi. Sungguhpun, ianya bakal dibina di Malaysia, ianya perlu mendapat persetujuan daripada rakyat. Segala aspek telah ditetapkan bagi meningkatkan kefahaman umum berkenaan tenaga nuklear menerusi persidangan, risalah, dan kempen. Secara tidak langsung, pembinaan sebuah Pusat Janakuasa Nuklear ini dapat menampung kapasiti penggunaan yang kian meningkat pada masa hadapan.

0 comments: